23/11/17

Tελευταία επιστολή αναπ. αιρετού Ανατ. Θεσ/κης Γεράκου Ηλία

Αγαπητές/αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην τελευταία μου επικοινωνία μαζί σας,
ως Αναπληρωτής Αιρετός ΠΥΣΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτησή μου που ακολούθησε την παραίτηση και  του αιρετού Μανώλη Αρίδα, εκλεγμένοι αμφότεροι με το κοινό ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο σε Α’ Β΄& Δ’ ΕΛΜΕ : Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Αλληλεγγύη - Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση – Συνεργαζόμενοι στις 2/11/2016, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία, την ενημέρωση, την επικοινωνία, την έκφραση ερωτημάτων και παραπόνων και διαμαρτυριών, τις υποδείξεις, τις καταγγελίες, τις συμφωνίες και διαφωνίες και πάνω από όλα τις κινητοποιήσεις στις οποίες συμβάλλαμε και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση μας στη συρρίκνωση του έργου μας, που δυστυχώς συμβαδίζει με τη συρρίκνωση των σχολείων, των τμημάτων, των εργαστηρίων, των μαθημάτων, των μαθητών και εν τέλει .. της ίδιας της παιδείας. 
Σαν μια τελευταία εικόνα που αποκόμισα από τους συναδέλφους που βρίσκονται μόνιμα στη γραμματεία του ΠΥΣΔΕ, εργαζόμενοι με πολύ κόπο και χρόνο, έχω μια τελευταία παρατήρηση να προσθέσω, στο μόνιμο αίτημα της παράταξής μας που δεν είναι άλλο από αυτό που θα αποφόρτιζε τεράστιο όγκο ενστάσεων σπαταλώντας χρόνο  ενέργεια πολλών συναδέλφων:
πλήρη διαφάνεια και ανοικτή πρόσβαση σε
ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Οι επικοινωνιακές θριαμβολογίες του Υπουργείου προκαταβολικά από το Σεπτέμβριο, για μείωση των κενών στη φετινή χρονιά έχουν ξεθωριάσει ήδη 2 μήνες μετά, καθώς, παρά τους «ευρηματικούς» πράγματι ελιγμούς με την περικοπή τμημάτων και τομέων στα ΕΠΑΛ, τις αυξήσεις των μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις, τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και την ελαστικοποίηση («λαστιχοποίηση») των συναδέλφων που τρέχουν, από αντικείμενο σε αντικείμενο (με Γ’ Αναθέσεις.. οσονούπω και με Δ’ και με Ε’.. «γιατί όχι» ?!..), από σχολείο σε σχολείο, από ομάδα σε ομάδα, από περιοχή σε περιοχή και πλέον !.. από νομό σε νομό.. (αλλά προσοχή όχι με τις αναγκαίες αποσπάσεις ! που ανάγκασαν δεκάδες-εκατοντάδες συναδέλφους να ανατρέψουν οικογενειακές και προσωπικές ζωές ενώ οι όψιμες αποσπάσεις σε άλλους φορείς αποκάλυψαν την έλλειψη προγραμματισμού αλλά την περίσσεια «πυγμής» ..) και από βαθμίδα σε βαθμίδα (υποχρεωτικές στην Α’θμια) .. κι ακόμη παραπέρα: από τυπική σε μη τυπική εκπαίδευση (ΙΕΚ), καταστρατηγώντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα κατά τρόπο που θα «βολεύει» κάθε φορά την εξουσία των αγορών, του χρήματος και των υπηρετών τους.

Ενδεικτικά καταγράφονται τα εξής κενά που υπενθυμίζουν ότι όσα πλασματικά πλεονάσματα «κατασκευάζονται» με «ανεμομαζώματα».. θα επιμένουν ως .. «ανεμοσκορπίσματα»,  με συναδέλφους κυριολεκτικά «φτερά στον άνεμο» με «τυχαίο» τρόπο κάθε φορά.. Ίσως δεν αργήσει η μέρα που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θα συνειδητοποιήσει ότι οι εξουσιαστές-φιλοεξουσιαστές που επιμένουν να αποφασίζουν κλειστά με αδιαφάνεια μας οδηγούν σε ανέμους και θύελλες.. («dust in the wind”.. σα να λέμε..).

Συνάδελφοι κλείνοντας ήθελα να επισημάνω ακόμη μια φορά ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ και οι αιρετοί της είναι κατεξοχήν αυτοί που ΔΕΝ ψήφισαν υπέρ της διαφανούς και ανοικτής πρόσβασης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΛΕΦΟΥΣ ακριβώς γιατί θέλουν να συνεχίζεται «κλειστά-τηλεφωνικά-αδιαφανώς» το «μαγείρεμα» τοποθετήσεων «ολίγων», εις βάρος φυσικά των πολλών.

Αλλά η αντίσταση υπάρχει και την δυναμώνουμε !
Καλή δύναμη στους καλούς αγώνες !
Ηλίας Γεράκος
Αν. Αιρετός Ανατ. Θεσσαλονίκης
F: Ilias Gerakos
6999456434