14/1/16

Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό

                    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλιστικό όμως, υλοποιείται κάτι βαθύτερο, που αν και εδράζεται στη μνημονιακή πολιτική, παράλληλα την ξεπερνάει. Πρόκειται για το διαχρονικό αίτημα των εργοδοτών και κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου, για ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που δεν θα στηρίζεται στην κατάκτηση των εργαζομένων για επιστροφή ενός μέρους των κερδών των εργοδοτών στα χέρια τους μέσω των παροχών αλλά στην πλήρη αναλογικότητα και ανταποδοτικότητα. Δεν πρόκειται για καμία εξυγίανση ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ως προσαρμογή στα μνημονιακά δεδομένα, αλλά για την απορύθμιση του στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού. Η “κυβέρνηση της Αριστεράς” υλοποιεί μια πολιτική που όχι μόνο αριστερή δεν είναι αλλά αντίθετα, είναι ταξικά μεροληπτική υπέρ του κεφαλαίου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και (κυρίως) μακροπρόθεσμα.

Ήδη από τον Αύγουστο έχουν ψηφιστεί δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και νέες περικοπές σε συντάξεις, επικουρικές, ΕΚΑΣ και εφάπαξ, που προστέθηκαν στις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα νέα όρια ηλικίας, σε συνδυασμό με τα 40 χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται για την πλήρη σύνταξη (με δεδομένη την ανεργία και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων) σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και ταυτόχρονα αποτελούν δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Με το σχέδιο που παρουσίασε για την κοινωνική ασφάλιση η κυβέρνηση επιδιώκει την κατεδάφιση του εναπομείναντος συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του από δημόσιο, κοινωνικό, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο, σε ιδιωτικοοικονομικό και κεφαλαιοποιητικό.
Ένα σύστημα που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ιδιωτική ασφάλιση για όσους έχουν και μπορούν, διευρύνοντας τις ταξικές ανισότητες.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Το 3ο μνημόνιο όμως προβλέπει μεταβολές και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που όλες καταλήγουν σε μειώσεις και αυτές είναι:
-- Δραστικές περικοπές παλιών και νέων συντάξεων μέσω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και της μείωσης του συντάξιμου μισθού, που θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή (!) του τελευταίου έτους.
-- Η ενοποίηση όλων των ταμείων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας) σε ένα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) με αποτέλεσμα την εξίσωση προς τα κάτω όλων των παροχών.
-- Η επαναφορά στις επικουρικές συντάξεις της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος - που απλά μετονομάστηκε σε κανόνα βιωσιμότητας - και η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και των εισφορών από τρίτους, θα μειώσουν άμεσα τις επικουρικές συντάξεις, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους και την ενσωμάτωση, όσων και ό,τι θα έχει απομείνει, στις κύριες.
-- Η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2019 και η μείωση της κατώτερης σύνταξης από τα 486 στα 384 ευρώ.
-- Η περικοπή για το 2015 450εκ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα και από 1% του ΑΕΠ για το 2016 και 2017, ήτοι άλλα 3,6δις ευρώ.
-- Η αύξηση κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές των κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη, πού τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο, αλλά και νέα αύξηση εισφορών τώρα στο όνομα της διατήρησής τους.

Τα προηγούμενα λοιπόν αναδεικνύουν σε προσχηματικό τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για καμιά μείωση των συντάξεων, γιατί η σύνταξη, είτε είναι κύρια είτε είναι επικουρική, αποτελεί το εισόδημα του συνταξιούχου.
Αυτές οι νέες ανατροπές έρχονται να συμπληρώσουν τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που πλέον οι προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης στο μέλλον θα είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων.

Είναι ολοφάνερο σε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνταξιούχο, κάθε άνεργο ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν ένα νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση. Χειροτερεύουν το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του λαού. Ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση της κατάκτησης της κοινωνικής ασφάλισης είναι ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας και το μόνο στήριγμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι ίδιες οι αστείρευτες δυνάμεις των εργαζόμενων Με όπλο τη συλλογικότητα, να αγωνιστούμε για την ανατροπή του νέου ασφαλιστικού, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή, κόντρα στην ηττοπάθεια και την υποταγή.

  • Με μαζικούς αγώνες να ανατρέψουμε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Να συγκροτήσουμε μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στα νέα και παλιά μνημόνια, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!