11/12/18

Αυτόνομη ΡΙζοσπαστική Κίνηση - Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης - Διακήρυξη για τις Εκλογές 18/12/18


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Δ’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

     Το να θες ν' αλλάξεις τον κόσμο, δεν είναι ουτοπία ούτε τρέλα. Είναι δικαιοσύνη

Η Κυβέρνηση προωθεί το δικό της μνημόνιο!
     Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού (1 δισ. αυξημένα τα έσοδα από φόρους, , ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,6%, κ.ά.), νέα μείωση στο ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, συνέχιση των  πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας.. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδίδεται σ’ ένα επικοινωνιακό ρεσιτάλ πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας. Προπαγανδίζει ως κοινωνική πολιτική το περίφημο μέρισμα που είναι αποτέλεσμα της μαζικής  φτωχοποίησης των εργαζομένων. Πανηγυρίζει ότι έσωσε τις συντάξεις, αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου τις μειώνει στους συνταξιούχους μετά το 2016, ενώ καταργείται το ΕΚΑΣ και το όριο συνταξιοδότησης (67 έτη) θα επανεξετάζεται ανά τριετία. Μιλάει για το τέλος των μνημονίων  ενώ συνεχίζεται η επιτροπεία από την ΕΕ και ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από το Eurogroup! Κάνει λόγο για δίκαιη ανάπτυξη, όταν έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα μέχρι το 2060 και δήμευση του δημόσιου πλούτου για 90 χρόνια! Τα αιματηρά πλεονάσματα του 3,5% επί του ΑΕΠ συνεχίζουν να φτωχαίνουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Προσδένουν τη χώρα στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ
     Δένουν τη χώρα πιο στενά στο άρμα του ιμπεριαλισμού, προωθούν την ευρω-νατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Δημιουργούν νέες βάσεις. Συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εγκυμονούν επεισόδια πολέμου, προσφυγιά και μετανάστευση. Μαζί με τις ρατσιστικές πολιτικές ΕΕ, κυβέρνησης και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  ενισχύουν ξενοφοβία και φασισμό, ανοίγοντας το δρόμο στην εγκληματική ΧΑ και άλλες εθνικιστικές ομάδες να χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και μέσα στα σχολεία. Με όρους προϋπολογισμού, παραμένουν «το πιο δεξί χέρι» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ με ~2,4% του ΑΕΠ!

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναγωνίζονται στην προώθηση αντιεκπαιδευτικών μέτρων!
     Η αντιεκπαιδευτική  αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου βάσει και των επιταγών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ συνεχίζεται. Προωθούν για ψήφιση προσοντολόγιο για διορισμούς με ταβάνι στην προϋπηρεσία, και υπονόμευση του πτυχίου. Προωθούν την έξωση των μαθητών από το Λύκειο με το νέο εξεταστικό σύστημα και νέα οικονομικά βάρη για τους μαθητές υπέρ της παραπαιδείας που είναι πασιφανές ότι ενισχύεται όσο περιορίζεται η δημόσια δωρεάν παιδεία σε σημείο που να τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι της εκπαίδευσης «χαιρετίζοντας»  το «νέο Λύκειο» ! Ξεκινούν την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης -  αξιολόγησης (συγκρότηση ομάδων ειδικοτήτων, ομάδων σχολείων, κ.ά). Παγιώνουν την υποχρηματοδότηση και την αναζήτηση χορηγών. Συνεχίζουν την υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και την προσδένουν με ιδιωτικές εταιρίες (NOESΙS) μέσω του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ». Προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία για να δρομολογήσουν, στα πλαίσια των περικοπών, την διάλυση τους. Το τοπίο συμπληρώνει η μισθολογική καθήλωση, οι συντάξεις πείνας, η αναξιοπρέπεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πιο νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. λειτουργεί σαν επισπεύδων, ζητώντας περισσότερα, σκληρότερα, μονιμότερα μέτρα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών (πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, αξιολόγηση παντού, μάνατζερ Διευθυντές, καμία μονιμότητα στην εργασία)
Βρείτε τις διαφορές
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν διορισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ… δεν έκανε διορισμούς ! Παρά τις ξεδιάντροπες κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων ετών, ο Υπουργός Παιδείας κατέληξε σε «δέσμευση για διορισμούς» του «χρόνου».
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκαναν μειώσεις μισθών – συντάξεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ… κάνει μειώσεις μισθών – συντάξεων! Η αύξηση της φορολογίας και η μείωση του αφορολόγητου προδιαγράφουν νέες σοβαρές μειώσεις.
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! Μέχρι τα 67 πρέπει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ενώ τα επιτελεία του συστήματος προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για αύξηση στα 71 χρόνια.
·       Η ΝΔ θεσμοθέτησε την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την επαναφέρει ως «ενδοσχολικές» περιφερειακού χαρακτήρα εξετάσεις.
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ύψωναν συνεχώς νέους ταξικούς φραγμούς στο Λύκειο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταργήσει τη Γ΄ Λυκείου και τη μετατρέπει σε προπαρασκευαστικό έτος.
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας έστελναν σε πολλά σχολεία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μας στέλνει σε πολλά σχολεία με πολλαπλές αναθέσεις για να βουλώσουμε τις τρύπες της πολιτικής της αδιοριστίας.
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αυτοαξιολόγησης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αυτοαξιολόγησης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας!
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αξιολόγησης όλων των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων και κατά, υποτίθεται, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών . Κατάργησε το ΠΔ 152/13 και ταυτόχρονα, επέβαλλε και εφάρμοσε την αξιολόγηση των συναδέλφων που είναι αποσπασμένοι στην Διοίκηση. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί ψηφίσανε όλα τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο 2015 στα οποία εκτός των άλλων, υπάρχει δέσμευση για «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.»
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περιόριζαν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και επί της κυβέρνησής του το ΣΔΟΕ εφορμά σε πρωτοβάθμια σωματεία!!
·       Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι φιλοαμερικανικές και φιλο-ΕΕ δυνάμεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεπέρασε με την συμφωνία των Πρεσπών παίρνοντας τα εύσημα από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις !
Πράγματι! Οι διαφορές είναι… τεράστιες!

Η αδράνεια του κλάδου πρέπει να σταματήσει από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ με το συντονισμό τους.
     Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και οι λειτουργοί της μπορεί να παίξει καλύτερα τον ρόλο της  κριτικής ενημέρωσης, της μάθησης, της γνώσης, της συνεργασίας, της δημοκρατίας στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ, σε  αντίστιξη με τα ΜΜΕ! για τη δυνατότητα του ανθρώπου να χειραφετηθεί, να ανακαλύψει τον εαυτό του, τον κόσμο , αλλά και τη δυνατότητα να τον αλλάξει. Η επιτέλεση του απελευθερωτικού κοινωνικού στόχου της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει από εκπαιδευτικούς κακοπληρωμένους, γερασμένους, απαξιωμένους και εργασιακά ανασφαλείς ?! Δέσμευσή μας είναι ότι δε παραιτηθούμε από το όραμα μιας απελευθερωτικής παιδείας σε μια απελευθερωμένη κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο !
     Είμαστε απέναντι στην γραμμή ήττας και πλήρους υποταγής, που προωθούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΣΥΝΕΚ ΔΑΚΕ και ΠΕΚ. Αποπροσανατολίζουν με κάθε ευκαιρία οδηγώντας τον κλάδο σε αδράνεια! ΠΕΚ και ΔΑΚΕ και ως αρνητική έκπληξη και η ΑΣΕ (πρόσφατα) αρνούνται τις αιμοδοσίες των ΕΛΜΕΘ και συνέπραξαν με σύλλογο που δημιουργήθηκε  χωρίς την έγκριση, αρχικά, καμίας ΕΛΜΕ, για αιμοδοσίες με «ανταποδοτικά χαρακτηριστικά»..
Εθνικιστική έξαρση της ΔΑΚΕ κεντρικά και τοπικά
     Επισημαίνουμε ότι η οργανωμένη προσπάθεια πατριδοκαπηλίας από ακροδεξιούς, φασιστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στα σχολεία θα συνεχιστεί. Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε η κεντρική και τοπική ΔΑΚΕ που με ανακοινώσεις προτρέψανε τους μαθητές να συμμετέχουν «στις αυθόρμητες» εθνικιστικές καταλήψεις, να στραφούν «κατά των αριστερών καθηγητών» και «να απορρίψουν την  αριστερά», ενώ η τοπική ΔΑΚΕ ξεπέρασε κάθε όριο εθνικιστικής έξαρσης καθώς με ανακοίνωσή της ταυτίστηκε με τον υπαρχηγό της Χ.Α., Χ. Παππά

     Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και εφησυχασμού. Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια » που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε την αλήθεια των αναγκών του λαού, των εργατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αξιοπρέπειας.
Ο Γαλλικός Λαός και τα Κίτρινα Γιλέκα μας δείχνουν τον δρόμο
Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων
Προωθούμε τα αιτήματα αιχμής:
-- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά!  Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού
-- Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας
-- Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση αναπληρωτών –με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης του πτυχίου – πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές
-- Όχι στο προσοντολόγιο
-- Όχι στο νέο Λύκειο
 -- Όχι στην αξιολόγησηαυτοαξιολόγηση – Οργανώνουμε απεργία – αποχή
-- Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα
-- 20 μαθητές στο τμήμα -15 στις Ομάδες Προσανατολισμού -10 στα εργαστήρια