12/5/19

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Διακήρυξη για το 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διακήρυξη για το 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Αποκαθήλωση των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ)
Οι αγώνες θα κρίνουν το μέλλον του σχολείου και της εργασίας μας!

     Πάνε οι εποχές που το σύστημα αναγκαζόταν να τάζει ένα καλύτερο αύριο, χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους. Τώρα μας καλεί να είμαστε ευχαριστημένοι αν οι βόμβες φτάσουν μέχρι το σπίτι του γείτονα και όχι το δικό μας. Να είμαστε ικανοποιημένοι οι μεγαλύτεροι αν κάποτε πάρουμε μια πενιχρή σύνταξη και οι πιο νέοι αν έχουμε ένα μηνιάτικο 500 ευρώ.
     Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική «σου παίρνω 10 και σου επιστρέφω 1»
     Μας λένε με θράσος ότι τα πλεονάσματα δεν είναι αποστράγγιξη της εργαζόμενης πλειοψηφίας, μέσω φόρων, μείωσης συντάξεων, υποχρηματοδότησης υγείας και παιδείας, αλλά επιτυχία της κυβέρνησης! Μας καλούν σε υποταγή και μας υπόσχονται  λιτότητα έως το 2060, όπου το χρέος θα φτάσει, με βάση τα λεγόμενα τους, εκεί που ήταν όταν ξεκίνησε η κρίση!
     Τα δύο κόμματα του νέου δικομματισμού έχουν μικρές διαφορές, γι’ αυτό στήνουν την αντιπαράθεση τους γύρω από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Στα υπόλοιπα συναγωνίζονται ποιος είναι πιο καλός υπηρέτης του κεφαλαίου. Από το 2015 και έπειτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η πρωταθλήτρια των ιδιωτικοποιήσεων με συνολικά 27 ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, από το 2010 έως το 2015, είχαν καταφέρει περίπου 14 ιδιωτικοποιήσεις. Την τελευταία 7ετία τα ταμεία και οι συνταξιούχοι έχασαν περίπου 62 δις ευρώ από τις μνημονιακές περικοπές. Η σημερινή κυβέρνηση υπολογίζει τις περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου για την τριετία 2016-2019 στα 8 δις ευρώ και στα 20 δις ευρώ από το 2019 και έπειτα.  
     Τα ψευτοδιλήμματα  που αναπαράγει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν έχουν άλλο στόχο από τη συνέχιση με πιο εντατικούς ρυθμούς της ίδια αντιλαϊκής πολιτική (είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με όποια άλλη). Καλούν επί της ουσίας τον λαό (και ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων) να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική που έχει εφαρμοστεί αλλά και την επίθεση που θα συνεχιστεί μετά από τις εκλογές.

Το δημόσιο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στο στόχαστρο αντιδραστικών αλλαγών
     Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εναρμονίσει την εκπαίδευση με τις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές ΕΕ και ΟΟΣΑ. Προωθεί και ψηφίζει νόμους για την εκπαίδευση που θα αλλάξουν το τοπίο. Με τον ακρωτηριασμό ολόκληρης της Γ΄ τάξης του Λυκείου από μαθήματα γενικής παιδείας, τη μετατροπή του σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προσθήκη νέων εξεταστικών, ταξικών φραγμών. Με την υπονόμευση και εμπορευματοποίηση των ΕΠΑΛ (κατάρτιση, μαθητεία, «ολιγομελή», «νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», κ.ά.). Με το Προσοντολόγιο, μια λαιμητόμο αξιολόγησης, με την υπόσχεση λιγοστών διορισμών, την τακτική «διαίρει και βασίλευε» για τους αναπληρωτές, την αύξηση της ελαστικής εργασίας και της περιπλάνησης των μονίμων σε 3 και 4 σχολεία. Με την προώθηση της αξιολόγησης (ομάδες στην ειδική αγωγή, περιγραφική αξιολόγηση, θεματική βδομάδα, αξιολόγηση ενισχυτικής, αυτοαξιολόγηση κ.ά.). Με τη λιτότητα  και τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών. Με την αποδόμηση των ήδη υποβαθμισμένων δομών στήριξης του έργου των εκπαιδευτικών. Με τις ηλεκτρονικές εγγραφές. Με το νόμο Γαβρόγλου και τις περίφημες συνέργειες Πανεπιστημίων - ΤΕΙ, την αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, τη γενικευμένη επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών. Συνολικά τα αντιεκπαιδευτικά  μέτρα διαμορφώνουν μια νέα  κατάσταση στην εκπαίδευση με ένα σχολείο όπου θα φοιτούν λιγότεροι μαθητές και θα έχει λιγότερους εκπαιδευτικούς, γι αυτό και οι προϋπολογισμοί δείχνουν μείωση  των δαπανών για το αγαθό της Παιδείας, αγαθό στο οποίο μπορεί να ελπίζει μια ολόκληρη νέα γενιά και μια νέα κοινωνία.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν είναι ανίκανη, είναι δέσμια των μνημονιακών κομμάτων


Ενώ υποτίθεται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεταξύ τους ένα πόλεμο χωρίς προηγούμενο, ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ τα έβρισκαν μια χαρά στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τη συνδρομή της ΠΕΚ, εδώ και δύο χρόνια.

     Σε όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έβλεπαν και θετικά και μάλιστα η ΔΑΚΕ με νόημα σημείωνε ότι «εμείς αυτά που θα έκανε και μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τα στηρίζουμε». Το αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή στον «εθνικό διάλογο» που έφερε το νέο πιο ταξικό λύκειο (όπου θα πλεονεκτούν οι οικονομικά ισχυρότεροι), η ουσιαστική συμφωνία με την αυτοαξιολόγηση και το ανοιχτό σαμποτάρισμα του αγώνα ενάντια στην αξιολογική περικύκλωση (δεν αναγνώρισαν αποφάσεις για κήρυξη απεργίας – αποχής κατά της αξιολόγησης, αρνήθηκαν να βάλλουν σε ψηφοφορία προτάσεις Γ.Σ. ΕΛΜΕ, κ.ά.) , η σιωπή και η αδράνεια για τα πάγια αιτήματα για το μισθό και τη σύνταξη!
     Το αποκορύφωμα της φαυλότητας της πλειοψηφίας ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ ήταν η εγκατάλειψη των αναπληρωτών στον πιο σημαντικό αγώνα της τελευταίας πενταετίας στην εκπαίδευση, στις κινητοποιήσεις ενάντια στο προσοντολόγιο. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν κάλεσε ούτε καν ΓΣ, όταν χιλιάδες αναπληρωτές ήταν για μια βδομάδα στο δρόμο, ενώ οι καρεκλοκένταυροι «συνδικαλιστές», ειρωνευόντουσαν τους συναδέλφους αντί να στηρίξουν και οργανώσουν τον αγώνα του πιο χτυπημένου κομματιού του κλάδου!

     Όλα αυτά που συμβαίνουν στην ΟΛΜΕ έδειξαν ότι το μοντέλο συνδικαλιστικής οργάνωσης που κυριαρχείται από την γραφειοκρατία και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό τείνει να καταργήσει κάθε έννοια αυτοτέλειας της Ομοσπονδίας και να τη μετατρέψει σε οργάνωση τύπου ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.  Η σημερινή ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον κλάδο, η ανατροπή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε από το τέλμα και αυτό πρέπει να κριθεί και στις εκλογικές διαδικασίες του 19ου Συνεδρίου.

Προτάσεις - αιτήματα
     Όχι στο νέο Λύκειο – απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Κατάργηση του νόμου για το προσοντολόγιο - μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο - καμιά απόλυση αναπληρωτή! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά! Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και απόδοση και των αναδρομικών. Ικανοποίηση των αιτημάτων των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. 20 μαθητές στο τμήμα - 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού -10 στα εργαστήρια. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Όχι στην υπονόμευση και υποβάθμιση των ΕΠΑΛ. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Όχι στις περικοπές στους νέους συνταξιούχους μετά το 2016. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς. Όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη στα σχολεία. Ενιαίο 12χρονο δωρεάν και δημόσιο σχολείο για όλους. Σταθερό μέτωπο αγώνα ενάντια στο φασισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεραλισμό ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ενισχύουμε την αυτοτέλεια των σωματείων μας και την ανάπτυξη των αγώνων

     Μπροστά στο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ διεκδικούμε την αύξηση των δυνάμεών μας για να συμβάλλουμε στο σταμάτημα της αδράνειας που έχει επιβληθεί στην ΟΛΜΕ μέσα από μια νέα επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού κινήματος με την ενίσχυση της δράσης των ΕΛΜΕ ως  πρωτοβάθμιων σωματείων, τη μαζικοποίηση των αυθεντικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων και την προώθηση του συντονισμού των ΕΛΜΕ. Για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα για το Λύκειο, για να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου, που θα σημάνουν και την ευρύτερη πρόοδο συνολικά στην Παιδεία και την κοινωνία.

Ν΄ αλλάξεις τον κόσμο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!