26/5/20

ΔΑΚΕ ,ΠΑΜΕ, και ΣΥΝΕΚ υπερασπίζονται την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΑΚΕ ,ΠΑΜΕ,  και ΣΥΝΕΚ υπερασπίζονται την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση
     ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ,  και ΣΥΝΕΚ αρνούνται πεισματικά τις προτάσεις που εδώ και καιρό καταθέτουμε στο Δ.Σ. για να εκφραστεί η συνολική αντίθεση στο 63 του Ν. 4686 επιμένοντας ότι η μόνη αντίθεση του κλάδου πρέπει να αφορά μόνο την δια ζώσης διδασκαλία και την ταυτόχρονη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη.
     Στην πρόσφατη προσπάθεια που έγινε για να υπάρξει έκδοση σχεδίου πρακτικού από την ΕΛΜΕ, για να εκφράσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων την αντίθεση τους στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, καταθέσαμε την παρακάτω συνθετική πρόταση πάνω σε κείμενο που προτάθηκε από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ.
     Και οι τρεις παρατάξεις υπερασπιζόμενες την τροπολογία με την οποία η Κυβέρνηση καθιερώνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία-παροχή εκπαίδευσης  αρνήθηκαν και δεν υπερψήφισαν την πρόταση μας. Ούτε καν αποδέχτηκαν την προσθήκη στο κείμενο που αφορά την αντίθεση της ΕΛΜΕ στην συνέχιση της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης όταν είναι ήδη γνωστό ότι ασκούνται πιέσεις για να συνεχιστεί  στα σχολεία μας και μετά την επαναλειτουργία τους. Η συνέχιση της σύγχρονης εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν προβλέπεται ούτε από την κατάπτυστη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας μετά την λήξη αναστολής λειτουργίας των σχολείων.
Παραθέτουμε το συνθετικό κείμενο ( με κίτρινο χρώμα οι προσθήκες που προτείναμε και δεν υπερψηφίστηκαν ) :
«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. κατά τη συνεδρίαση του αποφάσισε να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που εξειδικεύει για το σχολικό έτος 2019-20 την τροπολογία άρθρο 63 του ν.4686/2020 με την οποία έχουμε συνολική αντίθεση και απαιτούμε την κατάργησή της. Η ΥΑ αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία με τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη και την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως.
Αυτή η Υπουργική Απόφαση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Η διδασκαλία προϋποθέτει προσωπική επαφή, ψυχική επικοινωνία, κλίμα εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Ζητούμενο κάθε φορά η δημοκρατική αλληλεπίδραση και η συνεργασία της ομάδας. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ, καμία συνέχιση της εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία!! Ο Σύλλογος Διδασκόντων με το άνοιγμα των σχολείων οργανώνει το διδακτικό του έργο όπως ακριβώς έκανε πριν την αναστολή λειτουργίας του σχολείου.
Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-20»